hg bir soru soracagım bir cumlende ordunun gorevi devleti korumaktır dedin.bu koruma eylemi sadece silahla korumayı mı kapsıyo yoksa rejimi korumayıda kapsıyo mu?
Sn.Mehmet Narmot Sevgili Hocamız Vedat Bilgin'in çok güzel bir yazısını foruma eklediğin için teşekkürler.Özümseyerek okudum ve çok faydalandım Bu yazıyı buraya taşımaktaki amacın seninde aynı fikirde olduğun anlamına geliyorsa (ki genelde bu böyledir) daha sonraki görüşlerinle yazının fikri tamamen çelişiyor.darbeye karşıyım ama gerektiği yerde olmalı görüşü samimiyetten uzaktır..
sorunun cevabını Saygıdeğer Hocamız yazısında çok güzel izah etmiş. demokratik toplumlarda (ki Türkiye demokratik bir ülkedir ne kadar da medcezirler yaşasada) asker siyasete hiçbir şekilde karışamaz.
anti-demokratik devletlerde devlet kendi ideolojik yapısını ve otoritesini elinde bulunduran veya siyaset yapma hakkını tekelinde tutanları, değişme isteyen, toplumsal muhalefete karşı orduyu bir baskı aracı olarak kullanmayı meşru görürken demokratik yaklaşımda durum tamamen farklıdır. Siyaset etme hakkı bir siyasal hak olarak bütün topluma ait olduğu için, böyle bir toplumsal talebin, yani muhalefetin bastırılması zaten düşünülemez. Çünkü muhalefet etme hakkı bizzatihi demokrasinin yapısal bir öğesidir. Diğer taraftan modern demokratik devlet ideolojik bir dogmayı esas almayan aksine toplumsal çoğulculuk temelinde bir meşruiyet anlayışına sahip olduğu için ordu bu anlamda baskı aracı olarak herhangi bir fonksiyona sahip değildir.
Demokratik devletlerde ordunun ancak demokrasi dışı, yani temel hak ve özgürlükleri yok etmeye yönelik hareketlere, militer hareketlere karşı veya siyasi iktidarın demokrasi dışı bir yöntemle değiştirmeye kalkan militar güçlere karşı bir savunma aracı olarak hareket etme görevi vardır. Dolayısıyla ordunun siyasal bir işlevi değil, demokratik otoritenin siyasal işlevlerini veya bütünlüğüyle siyaset kurumunun işleyişi için demokratik otoritenin yani “seçilmişlerin denetiminde” fiziki bir güvenlik unsurudur.
Kısaca ordunun siyaset yapma, siyasete katılma yada siyasal süreci etkileme gibi siyasetin belirlenmesine yönelik bir fonksiyonu olmadığı gibi demokratik meşruiyet anlayışında orduya “siyasal bir alan” tayin edilmemiştir.
yazıyı okumadan yorum yapan arkadaşlara bir tavsiye: bence uzun demeyin ve okuyun.çok kaliteli bir yazı ah merhamet!!! her türlü ihanetten daha zalimsin
ya aklıma bir konu gelmiştide o yuzden sordum.osmanlının duraklama devrinden itibaren ordu yeniliklere cogu kez karsı cıkıp merkezi otoriteyi zor durumda bırakmıstı.bu isyanlar gerci rejime karsı degildi ama sonucta yonetime karsıydı.osmanlıda ordu-yonetim ilişkisinde belkide en onemli olaylardan biri 31 mart vakasında hareket ordusunun rejim tehditi ayaklanmayı bastırmasıydı.ordu mesrutiyete yani bir yenilige sahip cıkmıstı yıllardır suregelen gelenegi degiştirmişti.bu olaya rejimi korumaya yonelik ilk hamlede diyebiliriz tarihimizde(ben suan hatırlamıyo olabilirim ama sanırım ilki bu olmalı)
ataturk donemindede ordu rejimi korumaya devam etmiş anadoluda cıkan hilafet yanlısı bircok isyanı bastırmıstır -ki en onemlisi şeyh sait isyanıdır- tabiki o zamanki demokrasiyle suanki kıyaslanamayacak kadar farklı.o zaman demokrasi emeklemeye yeni baslamış bir bebek gibiydi daha doğalı az süre olmuştu etraftaki herkesin ilgi odagı olan tüm gözlerin üzerinde oldugu ve üzerine titrenmesi gereken.. .simdiki demokrasi onun yanında ergenligini tamamlamıs bir genc gibi(zaman olarakta) kendi ayakları üzerinde durabilen dinamik ve kendini sürekli gelistiren..
Tabiki demokratiklesmiş devletlerde ordu siyaset dısında kalmalıdır.ancak genelkurmay baskanımız her zaman ATATURK İLKELERİNİN ve cumhuriyetin koruyuculugunu yapacaklarını duyurmustur.bu yuzden herhangibir tehdit unsuru algılanırsa veya korudugu bu degerlere birileri tarafından zarar verilecekse bunu uyarmaları(zafer bayramı oncesi gibi) dogal karsılanmalı.ama tabi darbe bundan sonra olmamalı hiçbir şartta.ulkemize hiçbir şey kazandırmadıgı her zaman belli olmustur. Saygılarımla....
Türk devletlerinin makus talihi mi bu..Osmanlıdada yeniçeriler böyleydi şimdi de TSK =)yanlız değişen bir şeyler var..eskiden padişah ya kafa vurur söz keserdi yada hulufe dağıtır büyüklüğünü gösterirdi..şimdi kim padişah kim çeri belli değil..at izini it izine karıştırmamak iktiza eder arkadaşlar..haydi hep beraber.. HER TÜRK ASKER DOĞAR HER TÜRK ASKER DOĞAR=)) emrehan emiroğlu
osmanli yeniçerisiyle tsk nin anlayisini ve mudahalesini karsilastirmak abes olur hatta hakaret olur böyle birseyin mumkun olmayacagi kanaatindeyim darbeler osmanlidaki gibi ulufe için degildir darbelerin bizi geriye götürdügü muhakkaktir fakat insanlarin geçmisine baktiginizda bunlarin yönetim seklini tehdit edebilecegi yönünde endiseleriniz varsa ve bu yönde bazi hareketler halki tahrik edecek beyanlar görülürse uyari yapma hakkina sahiptir ki keyfi bi darbe görüsü olsa tsk nin tsk, dünyanin en güçlü 2. ordusu olarak kabul edilmektedir ve hizmet eden sayisi 850.000'dir bu gucle hergun keyfi darbe yapabilir ama halkin huzur ve refahini dusundugu için sadece görüs bildirmekle yetinmektedir peki disaridan gelen hakaretlere ragmen hukumetin tsk yi savunmamasi ne derece dogrudur buda ayri bi tartisma konusudur bi arkadas 1980 darbesi en hakli darbedir demis evet öyledir ama cok gec kalinmis ve sonucundada esitlik saglanmasi için sag ve sol görüslü insanlarin idamlariyla souclanmistir "Biz emrederdik!Biz takdir ederdik!Biz talimat verirdik!Ol derdik olurdu!Çünkü dünyanın bütün hükümdarları memurlarımızdı bizim!"Merzifonlu Kara Mustafa Paşa
bu ülkeyi seven düşünen hiç kimse bu ülke için hiç bir darbeyi savunamaz..ne çabuk unuttun 1980 darbesinde beyaz saray koridorlarında ''Bizim çocuklar Darbe yapmşlar''dendiğini..bırakalım artık ayrıca bu Dünya nın en güçlü 2.ordusu söylemleri gibi Türk e Türk propagandası yapma işlerini..2 kilometrelik sniperı daha yeni yaptık..özelleştirilmiş orduyla mı övüncez yoksa kalkınma atagımızda ABD nin silahı bizden alırsınız yalanlarına kanıp silah fbrikalarımızı bir bir kapatmamıza mı üzülcez..850.000 calısanı var..bu yanlış iktiza ettiğinde 70 milyon arkasındadır yeterki ordumuz seninde dediğin gibi yani Osmanlı daki gibi Haddini bilecek kadar sığ dibini bulamayacak kadar derin olsun..Allah ordumuzu muzaffer etsin..Bu millet kendine bir katre kadar hizmet edeni şerefle yad etmiştir ve edecektir.. emrehan emiroğlu
biraz araştırma lütfen.arkadaşın söyledikleri doğru türk ordusu dünyanın en güçlü orduları arasında yer almaktadır.birçok avrupa ülkesinin subayları türkiye cumhuriyeti vatandaşı askerler tarafından eğitilmektedir.dünyada gece hava operasyonu düzenleyebilecek hava kuvvetlerine sahip iki ülke abd ve tr dir. özel harekat timi açısından bordo bereliler dünya çapında yer edinmiiştir ve birçok ülkenin özel timleri eğitim için türkiyeden yardım istiyor.. türk ordusunun gücü sanılanın da üstünde arkadaşlar.. Uluslararası İlişkiler dünyayı,toplumu,insanı,siyaseti,ekonomiyi,tarihi,kısaca yaşamı anlamaktır.
Sevgili arkadaşlar öncelikle merhabalar... Benim bi ricam olacak kırım sorunu ve rusya hakkında detaylı bilgiye ihtiyacım var bana yardım edebilecek var mı aceba???
selam arkadaslar ben araıza yeni katıldım sol sütunda kredi kısmı ne demek oluyor bana açıklayabilir misiniz ya da öğrenebileceğim bir yer önerebilir misiniz simdiden sağolun
slm arkadaşlar.biz uluslararası ilişkilerci olarak disiplinini iyi okumalıyız ve kavramalıyız.sitemizdeki haberde israil başbakanı perez türkiyenin ab ye üyeliği ile ilgili bir açıklama yapmış bu konu hakkında görüşlerinizi bekliyorum
Elbette aramızda yeriniz var Dybom. Tekrar yeni kaydınızla aramıza hoş geldiniz.
Bu vesileyle tüm site sakinlerini selamlar, öğrenci arkadaşlarımıza derslerinde başarılar dileriz.
uiportal, uluslararası ilişkiler adına bilgi ve birikimin paylaşıldığı bir platform. Gerek okulla ilgili gerek literatürle ilgili ve gerekse dış politika gündemiyle ilgili her türlü bilgi ve düşünce forumlarımızda, makalelerimizde ve dokumanlarımızda paylaşılabilir.
Tüm üyelerimizi silkinmeye ve siteye aktif katılmaya davet ediyoruz. Çekinmeden ve kaygı duymadan yorum ve fikirlerini yazmaya çağırıyoruz.
Bir Uİ öğrencisini farklı kılan da dış gelişmeleri yorum ve muhakeme edebilme yeteneğidir. Beklenen ve yakışan da budur.
Selam... Arkadaşlar dış basında Türkiye'nin BM üyeliği hakkında çıkab haberlerle ilgili bilgi toplamam lazım yardımcı olabilecek olanlar varsa lütfen yardımcı olun.TEŞEKKÜRLER...
sevgılı for life egitimin ingilizce ise sadece bahsettıgın dersler degıl butun derslerını ozumsemeye calısarak oğrenmeyı basarırsan bu sana cok yardımcı olur. cunku kalıp ezberlemekle basa cıkamazsın ustelık bu kalıca da olmaz. basarılar dılıyorum...
bu mikro iktisat dersi ve uluslararası ilişkilere giriş dersi ne zormuş? ingilizce de ondan mı zor geliyor bana anlamadım. ingilizce olunca dersler iş epey zorlaşıyor. ingilzce sınavları sizler nasıl geçtiniz? kalıpları mı ezberlediniz yoksa :)