Arkadaşlar konu başlığına göre düşünerek girdim ama bam başka konulara yelken açılmış.
Irak ABD için bataklık mı yoksa galibiyetinin neticesinde elde ettiği bir sömürge mi? Olaya klasik olarak petrol ve diğer bölgesel kaynakların kullanılması açısından bakılacak olursa evet bazı kazanımları vardır. Yalnız şu da bir gerçektir ki peşin harcadığını seneler içinde tahsil etmek durumunda kalacaktır. Burada ABD için ciddi riskler söz konusudur. Eğer ileriki günlerde yeniden İran saldırısını planlayıp uygulamaya geçirirse burada yaşayacağı bir malubiyet Irak'ta da pozisyon kaybına neden olacaktır. (İlk işgal Birleşmiş milletler onayı olmadan yapıldı. müstakbel bir İran saldırısı da BM onayı dışında olacaktır. Çünkü Rus vetosu kesin gibidir.)
Diğer açıdan Irak'ta ki mevcut durum ABD için tam bir kaostur. Büyük nufus çoğunluğuna sahip Şiiler İran etkisine girmişlerdir. Sünni Araplar ise Hizbullah’ın İsrail’e karşı kazandığı zafer sonrasında İran'a karşı sempati beslemeye başlamışlardır. Şu an Amerika’nın tek müttefiki görünümünde olan kuzey ıraklı Kürt gruplarında İran ile araları her zaman iyi olmuştur.
Önümüzdeki yıllarda ki olası bir demokrat parti iktidarı ABD için bir bekleyiş dönemi olabilir. Ondan sonra ki bir cuhhuriyetçi parti iktidarı İran'a müdaheleyi uygulamaya koyarak hayatının hatasını yapacaktır. Ondan sonra ki senaryoları buyurun beraberce analiz edelim. Burası da bu ülkenin bir ’think tang’i olsun…
ben henüz cok zengin olmayan bilgi birikimmime rağmen haddim olmadan konuyla ilgili bikaç sey sölemek istiorum;bence ordunun görevi güvenliktir,hükümetin yoluna taş koymak değil,hükümetle BİRLİKTE ÜLKE ÇIKARLARINI GÖZETEREK hareket etmektir hükümet strateji geliştirmeli ordu uygulamalıdır.ikisi de bu devletin bu ülkenin yararına çalışmak zorundaysa nie karsı karsıya getirilio anlayamıorum
Sevgili arkadaşlar öncelikle merhabalar... Benim bi ricam olacak kırım sorunu ve rusya hakkında detaylı bilgiye ihtiyacım var bana yardım edebilecek var mı aceba???
selam arkadaslar ben araıza yeni katıldım sol sütunda kredi kısmı ne demek oluyor bana açıklayabilir misiniz ya da öğrenebileceğim bir yer önerebilir misiniz simdiden sağolun
slm arkadaşlar.biz uluslararası ilişkilerci olarak disiplinini iyi okumalıyız ve kavramalıyız.sitemizdeki haberde israil başbakanı perez türkiyenin ab ye üyeliği ile ilgili bir açıklama yapmış bu konu hakkında görüşlerinizi bekliyorum
Elbette aramızda yeriniz var Dybom. Tekrar yeni kaydınızla aramıza hoş geldiniz.
Bu vesileyle tüm site sakinlerini selamlar, öğrenci arkadaşlarımıza derslerinde başarılar dileriz.
uiportal, uluslararası ilişkiler adına bilgi ve birikimin paylaşıldığı bir platform. Gerek okulla ilgili gerek literatürle ilgili ve gerekse dış politika gündemiyle ilgili her türlü bilgi ve düşünce forumlarımızda, makalelerimizde ve dokumanlarımızda paylaşılabilir.
Tüm üyelerimizi silkinmeye ve siteye aktif katılmaya davet ediyoruz. Çekinmeden ve kaygı duymadan yorum ve fikirlerini yazmaya çağırıyoruz.
Bir Uİ öğrencisini farklı kılan da dış gelişmeleri yorum ve muhakeme edebilme yeteneğidir. Beklenen ve yakışan da budur.
Selam... Arkadaşlar dış basında Türkiye'nin BM üyeliği hakkında çıkab haberlerle ilgili bilgi toplamam lazım yardımcı olabilecek olanlar varsa lütfen yardımcı olun.TEŞEKKÜRLER...
sevgılı for life egitimin ingilizce ise sadece bahsettıgın dersler degıl butun derslerını ozumsemeye calısarak oğrenmeyı basarırsan bu sana cok yardımcı olur. cunku kalıp ezberlemekle basa cıkamazsın ustelık bu kalıca da olmaz. basarılar dılıyorum...
bu mikro iktisat dersi ve uluslararası ilişkilere giriş dersi ne zormuş? ingilizce de ondan mı zor geliyor bana anlamadım. ingilizce olunca dersler iş epey zorlaşıyor. ingilzce sınavları sizler nasıl geçtiniz? kalıpları mı ezberlediniz yoksa :)