1995 ile 2000 yılları arasında MGK’nın emri ile 3 üniversitenin öğretim üyelerinin yaptığı kamu oyundan saklanan etnik grupların ve mezheplerin dağılımı raporu...
•Erciyes Üniversitesi, Elazığ Fırat Üniversitesi, Malatya İnönü Üniversitesinin öğretim görevlileri katılımı ile 68 ili dolaşıp tek tek köy ve mahallelere kadar teker teker hangi kökenden,mezhepten ve tarikattan olduğunun tespitini yapmıştır. 60 il tamamıyla bitirilmiş diğer 8 il ise nüfus sirkülasyonu sebebiyle ve projenin aniden durmasıyla % 65’lerde kalmıştır.
•Araştırmanın bir diğer amacı ise Türkiye’nin etnik ve mezhepsel dağılımının tespitiyle dış güçlerce yapılacak provokasyonları tespit etmekmiş.
•İŞTE SONUÇLARI AÇIKLANMAYAN ARAŞTIRMAYA GÖRE TÜRKİYE’DE HANGİ KÖKENDE NE KADAR İNSANIN VAR OLDUĞU.
TÜRKLER
•Türkmen,Yörük,Tatar,Tahtacı,Terekeme, Karaçay, Azeri gibi Türk soyundan gelen gruplar ve artık tamamen Türkleşmiş geldikleri kökenle ilgileri kalmamış 50 milyon civarı. Ayrıca diğer etnik gruplar içinde sayılan, ancak Türkleşme sürecinde olanlarda dahil edildiğinde bu sayı 55 milyona çıkıyor.
KÜRTLER
•Sayıları 3 milyon civarında olan,ancak kimilerince ayrı bir halk kabul edilen Zazalarda Kürt nüfusuna dahil edildiğinde 12milyon600bin. Ancak bu sayının 2,5 milyonu ciddi derece Türkleşme sürecinde olduğu ve bazı yerlerde Kütlüğünü dahi kabul etmediği çok net biliniyor.
GÜRCÜLER
•Ağırlıklı olarak Ordu Artvin Samsun ve Marmara bölgesindeki ilerde bulunuyorlar. Nüfusları 870 bin civarında. Karadeniz deki birkaç ildeki Gürcüleri saymazsak diğerleri Gürcüce’yi unutmuş durumdalar. Ancak son yıllarda Gürcistan’ın kurulmasıyla Gürcülüğe yönelik bir ilgi artışı olmuş.
BOŞNAKLAR
•Ağırlıklı olarak Adapazarı İzmir Manisa İstanbul da yaşıyorlar. Nüfusları 1 milyon 700 bin civarında.
ÇERKEZLER
•Değişik illerde yaşayan bu topluluğun da sayısı 2 milyon 160 bin civarında. Çerkezlerin 1,5 milyondan fazlası Çerkezce’yi unutmuşlar.
ARAPLAR
•İstanbul, Siirt, Şırnak, Mardin, Diyarbakı,r Şanlıurf,a Hatay ve Adana illerinde olmak üzere toplam 870 bin civarında.
ARNAVUTLAR
•Toplam nüfusları 1 milyon 300 bin. 500bin kadarının yoğun bir Türkleşme süreci sonunda Arnavutluk’la hiçbir ilgisi kalmamış. Geri kalan kısımda ise çok çok canlı bir “Arnavut şuuru” var.
LAZLAR
•Bütün Doğu Karadenizlilerin Laz sanılması yanlışından dolayı kalabalık sanılan Lazların gerçek sayısı 80 bin civarında. Çünkü bir Kafkas halkı olan ve Lazca adlı bir dil konuşan gerçek Lazlar Rize ve Artvin’in birkaç köyünde ve göç ettikleri birkaç Marmara şehrinde yaşıyorlar.
HEMŞİNLER
•Lazlar gibi Rize ve Artvin’in bazı ilçelerinde yaşarlar. 13 bin civarındalar.
POMAKLAR
•Kimine göre Türk kimine göre ise Slav ırkından olan Pomaklar 600bin civarındalar ve tamamıyla Türkleşmiş durumdalar.
DİĞERLERİ
•Çingeneler : 700 bin civarı. •Ermeniler: 60 bin •Rumlar: 15 bin •Yahudiler: 20 bin •Ayrıca çok az sayıda Süryaniler.
ALEVİLER
•5 ile 25 milyon kişi olduğunu söyleyen Aleviler ise 8 milyon 750 bin civarındalar. Avrupa’daki 1milyon Alevi ile araştırmanın tamamlanmadığı illerde dahil edilirse Türkiye’de 10 milyon Alevi var.Buna göre Türkiye nüfusunu %85 i Sünni.
•Türk nüfusu son 15 yıldır artmadığı gibi son 5 yıldır azalıyor. Buna karşılık Kürtler her yıl %2,5 artıyor.Türkiye’nin şu anki nüfus artışını Kürtlerden kaynaklı olduğu biliniyor.Boşnaklar her yıl binde 12 Türkler binde 8 Arnavutlar binde 5 azalıyorlar.Buna karşılık Türkleşme oranının en fazla Kürtlerde olduğu onları Boşnakların Çerkezlerin ve Arnavutların takip ettiği bir gerçek. Güneydoğudan göç eden Araplarda da yoğun bir Türkleşme hızı görülüyor.
ABD’liler Kürtleri Daha Az
•ABD de bulunan “Languages of the World” kuruluşundan P.A Andrews tarafından yapılan araştırmada 2004 yılına göre;
Türkler: 60 milyon 347 bin Kürtler: 5 milyon 852 bin Zazalar: 371 bin Lazlar: 14 bin Diğer Halklarsa 700bin kişiden ibaret.
Devletin kendi bünyesinde barındırdığı vatandaşları için alt kimlik ayrımı yapması, bundan doğacak bir ötekileştirme ve çifte standart uygulamasını da eleştiriyorum. Bu hataya bireylerin düşmesi de tabi ki eleştirilesidir.
Farklı mezhep, grup tanımlaması doğrudur ama alt-üst kimlik kurmak yanlıştır saydığım nedenlerden ötürü. Bu farklı mezhep ve etnik gruptan insanlar askerde,vergi vermede vs. üst kimlikten ayrı tutulmuyor ama değil mi?
Böyle bir rapor olup olmadığını, varsa gerçek durumu yansıtıp yansıtmadığını bilmiyorum. Forum açan arkadaş da haberle ilgili bir kaynak belirtmemiş. Bunların bilgisine sahip olmaksızın forum konusu ile ilgili olarak şunları söyleyebilirim:
Alt kimlik-üst kimlik, birncil kimlik-ikincil kimlik vs. her türlü nitelendirmelerin farklılıklarımızla birarada yaşamanın değil, ayrımcılık yapmanın bir aracı olarak gündeme alındığını ve körüklendiğini düşünüyorum.
Hepimiz T.C. vatandaşıyız. Ve bu ülke bizim vatanımız. Etnik kimlikler yaratmaya, varolanları ısrarla yüksek sesle söylemeye gerek var mı?
Bir de Sn. Nevzat KÖKLÜ'nün bu konuda güzel bir yazısı vardı. Onun da linkini vereyim de ne demek istediğim sanırım daha iyi anlaşılır:
Arkadaşlar bence burada tek tepki çeken şey:^^alt kimlik^^ kelimelerinin yazmasıdır.Bunu bende düşündüm yazsam mı diye,tepki alırmıyım diye ve sonra yazmaya karar verdim.Artı bunu alt kimlik üst kimlik birincil ikincil kimlik olarak algılamak yerine ,sadece ülkemizdeki değişik kökendeki insanların nüfüsları olarak algılamak gerek.Bunun farklı bir amaçla foruma konması olanaksızdır. memılo
bu haberi bi gazeteden okumustum ama bayaga oluyor.suandada gormem iyi oldu rakamları tekrar hatırlatmıs oldu.cagımızda her ulkede etnik farklılıklar oldugu gibi turkiyede de var.etnik gruplar ulkeye baglıysa sunlar bu kadar bunlar bu kadar nufusa sahip onemli degil.onemli olan icimizdeki bölücülerin sayısı artmasın.bunuda hukumetlerin birlestirici politikalarıyla ve bazı propogandalara meydan vermeyerek saglayacagızda umarım.biz 70 milyonluk bi ailedeyiz.adımız(kökenlerimiz) farklı olabilir ama soyadımız TÜRKİYE
çok-uluslu osmanlı devletinin varisi olan türkiye'de de etnik farklılıklar elbetteki vardır.yok diyen yanılır.tıpkı gözünü kapatıp gündüzü gece yapmak gibi... bu rapor etnik farklılık yaratmıyor.olanı söylüyor..belki rakamsal olarak yanlışlıklar olabilir ama bu sonucu değiştirmez. varolanları da ısrarla yüksek sesle söylemeye gerek yok neden yüksek sesle söyleniyor acaba? evet bölücülük yapmayalım.ama ya içimizdekiler de bölücülük yapıyorlarsa.o zaman ne yapacağız...dün bir yazı gördüm 2 gündür ona canım sıkılıyordu.burda da denk geldi ifade edeyim.
türksen öğün,değilsen itaat et...
belkide yeri değildi.afedersiniz
[ Düzenlendi Çrş Eyl 05 2007, 08:31ÖS ] ah merhamet!!! her türlü ihanetten daha zalimsin
Sevgili arkadaşlar öncelikle merhabalar... Benim bi ricam olacak kırım sorunu ve rusya hakkında detaylı bilgiye ihtiyacım var bana yardım edebilecek var mı aceba???
selam arkadaslar ben araıza yeni katıldım sol sütunda kredi kısmı ne demek oluyor bana açıklayabilir misiniz ya da öğrenebileceğim bir yer önerebilir misiniz simdiden sağolun
slm arkadaşlar.biz uluslararası ilişkilerci olarak disiplinini iyi okumalıyız ve kavramalıyız.sitemizdeki haberde israil başbakanı perez türkiyenin ab ye üyeliği ile ilgili bir açıklama yapmış bu konu hakkında görüşlerinizi bekliyorum
Elbette aramızda yeriniz var Dybom. Tekrar yeni kaydınızla aramıza hoş geldiniz.
Bu vesileyle tüm site sakinlerini selamlar, öğrenci arkadaşlarımıza derslerinde başarılar dileriz.
uiportal, uluslararası ilişkiler adına bilgi ve birikimin paylaşıldığı bir platform. Gerek okulla ilgili gerek literatürle ilgili ve gerekse dış politika gündemiyle ilgili her türlü bilgi ve düşünce forumlarımızda, makalelerimizde ve dokumanlarımızda paylaşılabilir.
Tüm üyelerimizi silkinmeye ve siteye aktif katılmaya davet ediyoruz. Çekinmeden ve kaygı duymadan yorum ve fikirlerini yazmaya çağırıyoruz.
Bir Uİ öğrencisini farklı kılan da dış gelişmeleri yorum ve muhakeme edebilme yeteneğidir. Beklenen ve yakışan da budur.
Selam... Arkadaşlar dış basında Türkiye'nin BM üyeliği hakkında çıkab haberlerle ilgili bilgi toplamam lazım yardımcı olabilecek olanlar varsa lütfen yardımcı olun.TEŞEKKÜRLER...
sevgılı for life egitimin ingilizce ise sadece bahsettıgın dersler degıl butun derslerını ozumsemeye calısarak oğrenmeyı basarırsan bu sana cok yardımcı olur. cunku kalıp ezberlemekle basa cıkamazsın ustelık bu kalıca da olmaz. basarılar dılıyorum...
bu mikro iktisat dersi ve uluslararası ilişkilere giriş dersi ne zormuş? ingilizce de ondan mı zor geliyor bana anlamadım. ingilizce olunca dersler iş epey zorlaşıyor. ingilzce sınavları sizler nasıl geçtiniz? kalıpları mı ezberlediniz yoksa :)