semra ve tanyel yazdıklarınız benim kafamdaki soruları aydınlattı.teşekkür ederim.ben 2 sınıfım ve daha geç olmadan başlasam iyi olacak.sadece sunu sormak istiyorum kpss de iktisatın ağırlığı nedir?iktisatı tam olarak bilmek gerekirmi?şimdiden teşekkürler.sizede başarılar her şeyin hayırlısı
sayfa 9 ve 10'da sınav kapsamındaki dersler ve ağırlıkları
sayfa 16-47 arasında kadroların test ağırlıkları ve şartları...
bir örnekle göstermek gerekirse;
Avrupa Birliği Genel Sekreterliği
Atama Yapılacak Kadro Unvanı: Avrupa Birliği Uzman Yardımcısı ( Uluslararası İlişkiler )
Atama Yapılması Planlanan Kadro Sayısı: Personel alınması planlanmaktadır.
Test Ağırlıkları: GY:0,1, GK:0,1, HU:0,05, İK:0,05, Uİ:0,1, YD:0,6
Kurumca giriş sınavı yapılacaktır.
Öğrenim Koşulu: Üniversitelerin en az dört yıllık eğitim veren Uluslararası İlişkiler bölümü ile bu bölüme denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından onaylanmış yabancı fakültelerden mezun olmak.
Diğer Koşullar: Sınavın yapıldığı yılın Ocak ayının ilk gününde 35 yaşını doldurmamış olmak.
KPSSP36 ' ı ise bu kadronun puan türüdür..sayfa 45-47 arası tabloda ayrıca gösterilmiştir..
seda fakültende girişimcilik ve kariyer topluluğu olarak bu tür eksiklik ve gelecek kaygılarına yönelik ve benimde mensubu olduğum topluluğa üye olursan yardım ve fayda sağlayabilirsin...selçuk iibf gikat...
Gelecek kaygısı içinde olan tüm Uluslararası İlişkilercilere Merhabalar;
Sevgili Arkadaşlar, Uzun zamandır forumu takip etmekteyim. 2007 mezunu olarak suskunluğu bozmam gerektiği kanaatine vardım.ki bu kadar çok kaygı içerisinde olan değerli meslektaşlarımı görünce..Olur ya mezuniyet sonrası halet-i ruhiyemizi anlatınca haklı kaygılarınıza belki tercüman olabilirim.
Öncelikle bir anekdotla başlayalım.Lisans eğitimimin birinci döneminde saygıdeğer hocamın trajik komik bir üslupla uluslar arası ilişkiler öğrencisinin 4 yıl boyunca kendi hangi statüde hissettiği benzetmesini zihnimde yer ettiği kadarıyla aktarmak istiyorum.Hocamız;
“Uluslar arası İlişkiler öğrencisi olarak sizler birinci sınıfta kendinizi büyükelçi/diplomat olarak görürsünüz.İkinci sınıfa geçtiğinizde Dışişleri Bakanlığı personeli;üçüncü sınıfta herhangi bir kamu görevlisi ve son sınıfa geldiğinizde “ne iş olursa yaparım” yani potansiyel işsizsiniz artık” demişti.
Okulun ilk günlerinde böylesine umutsuz bir tabloyla karşılaşmak ister istemez canımı sıkmış keyfimi kaçırmıştı.Yine de lisans hayatımın her döneminde kendimi hiç dördüncü sınıftaki o potansiyel işsizler ordusuna dahil etmek istemedim.Bir müddet sonra iş kaygısından sıyrılıp Uluslar arası İlişkiler okumanın ayrıcalığını ve zevkini hissettim yani farkı fark ettim: Bununla birlikte her geçen gün ayaklarımın yere biraz daha sağlam bastığının farkına vardım.
Sevgili Arkadaşlar,her biriniz bir yola çıktınız ve bu yolda ilerlemektesiniz.Ancak nasıl bir yolda olduğunuzu ve istikametinizi iyi tahlil etmeniz gerekmekte.Yani öncelik hedef olmalı.Zira ineceğiniz durağı bildikten sonra kalkış zamanınızı,hazırlığınızı ve vaktinizi ona göre ayarlarsınız.Nihayetinde vaktinde varmanız gereken durağa ulaşmanın tatlı huzurunu yaşarsınız.Dolayısıyla uluslar arası ilişkiler eğitiminin ardından ne yapmak istediğinize karar vermeniz birinci ve en önemli adım olacaktır.
Benim tavsiyem Bürokrasiyi seven arkadaşların KPSS’ye yönelmeleridir.Yok eğer ben aktif olarak uluslar arası ilişkilerde/ulusal ilişkilerde rol almak istiyorum;Meclis koltuklarında bir müddet konaklamak istiyorum diyen arkadaşlar var ise onlara tavsiyem ve ricam siyaseti çok iyi öğrenmeleri olacak.Çünkü ne yazıkki bu ülkede siyaset bilmeden siyasi oynayan milyonlarca ve bu milyonun içinde aktifleşerek o koltukları işgal eden onlar ve yüzler var.Bu nedenle siyasete atılmak isteyen arkadaşlar siyaseti bu bağlamda tarih,iktisat ve hukuk alanında kendilerini tam anlamıyla donatmaları gerekmektedir.Aktif siyasete atılmanın en önemli şartlarından biri de maddiyat olduğu için sermaye gerekli.Ya kısa yoldan zengin olmanın yollarını arayacaksınız yada bir süre cebinizin dolmasını bekleyeceksinizBütün bunlara ilaveten safınızı da belirlemelisiniz.Şimdiden başarılar diliyorum Üçüncü olarak ve belki de en kıymetlisi olarak gördüğüm Uluslar arası İlişkiler Akademisi..Aktif siyasetten,bürokrasiden haz etmeyen ve siyasetin bilmini seven,uluslar arası ilişkiler disiplini aşığı olan arkadaşlara akademisyenliği şiddetle tavsiye ediyorum.Bunun içinde akademik ortalamanızı yüksek tutmanız ve son yıl yada bir önceki yıldan itibaren ALES’e girmeniz gerekli.Akademisyenliğin olmazsa olmaz şartı okumayı,yazmayı,araştırmayı sevmektir.Her birinizin mezuniyet sonrası bulunduğunuz ilden ailenizin yanına gitmek üzere yükünüzü yüklerken bir kütüphane oluşturduğunuzun farkına varmasını ve bundan duyulan hazzı tatmasını dilerim.Lütfen arkadaşlar her birinizin kendine ait bir kütüphanesi olsun.Artık yeni teoriler oluşturmak lazım.Bunun içinde analitik düşünme gücüne sahip,siyaset biliminin bütün dallarına hakim ve dürüst bilge insanlara ihtiyaç var.Bilimsel anlamdaki eksik çok büyük.Bu ızdırabı duyan arkadaşların akademiyi bırakmamalarını gönülden isterim.
Son olarak özel şirket,finans kurumları düşünen arkadaşlar,dil eğitiminin üzerine hassasiyetle eğilmeleri gerekmektedir.Aslında yukarıda saymaya çalıştığım bütün mesleklere adım atmanın ön koşulu dildir.İngilizce , Fransızca ile Arapça ve Çinceyi tavsiye edebilirim.
Sevgili Arkadaşlar,U.İ eğitimi kapsamlı olması nedeniyle zor bir eğitim süreci içerir.Dolayısıyla hedefiniz ne olursa olsun çok çalışmanız lazım.
Birde hepimizin ortak sorunu olduğunu düşündüğüm belki de anlatması en zor konu bize yöneltilen şu can alıcı soru olsa gerek:Şimdi sen ne iş yapacaksın? Gerçektende bu soruyu yanıtlamak bazı zamanlar okumaktan daha da güç geliyor.Meslek hayatınıza ilişkin öyle tahminlerde bulunuluyor ki bunlardan birkaçını paylaşmak istiyorum.Mesela yaşlı bir teyzem otelde mi çalışacaksın diye sormuştu.Buyrun cevaplayınbir ablamızda havaalanında çalışacağımı uzun süre iddia etmişti.En sonunda kabul etmek durumunda kaldım.Özellikle belli yaşın üzerindekilere mesleğinizi anlatmak hayli zor.Size tavsiyem Hariciyeci olacağım deyip geçmeniz.Bir nebze yakanızı kurtarabiliyorsunuz.
Farkında olmadan uzunca bir metin yazmışım.Eksik kalan birçok şey vardır mutlaka.Ancak toparlar ve yinelersek 4.sınıfa geçmeden önce dil eğitiminizi en üst seviyeye çıkartmaya bakın.Son sınıfın yaz tatilinde KPSS çalışmalarına başlamalısınız.Bol bol okumaya ve yazmaya çalışın.Bütün bunlar bir yana “ ya Nasip” düsturunuz olmalı.Öyle ki yeryüzünde her bir canlının rızkı ayrı ayrı tayin edilmiştir.Olana rıza göstermek ve kalbinizi ferah tutmak sizi bütün kaygılarınıza karşı rahatlatacaktır.Gayret sizden takdir Mevla’dan…Unutmayın uluslar arası İlişkiler okumak her şeyden önce bambaşka bir sanattır.
Herkese başarı ve barış diliyorum.Saygı ve sevgilerimle…
DOST BİPERVA,FELEK BİRAHM,DEVRAN BİSÜKUN; DERT ÇOK,HEMDERT YOK,DÜŞMAN KAVİ,TALİH ZEBUN.
Ayrıca yazdıklarımı okuma zahmetine giren herkese sabır diliyorum.:)) DOST BİPERVA,FELEK BİRAHM,DEVRAN BİSÜKUN; DERT ÇOK,HEMDERT YOK,DÜŞMAN KAVİ,TALİH ZEBUN.
Sevgili arkadaşım; Güzel bilgilerini bizimle paylaştıgın için teşekkürler.Benim için gayet aydınlatıcı olugunu belirtmek bir onurdur...:) DAğlar da aglar ama sessiz...
arkadaşlar merhaba siteye yeni üye oldum 2006 gazi uls.ilişkiler mezunuyum önümüzdeki ay ab masterine başlamayı planlıyorum.şu anda uluslararası ilişkiler okuyan arkadaşlarım veya okumayı düşünen arkadaşlarıma tavsiyem lisans eğitimi esnasında lütfen okulu angarya olarak görmemeleri.sosyal bilimler disiplinleri okulda hocalarla ve diğer öğrencilerle etkileşim halinde kalınarak ve aktif bir araştırma okuma safhasıyla tam olarak kavranır.lütfen gelecek kaygısını birinci sınıfta yenelim ne yapacağımıza karar verelim ve bu cercevede lisans eğitimimizi sürdürelim :) yani son sene bakarıs çaresine tarzında bir mantık ile hareket edersek sonunun hüsran olması çok kolay.özellikle akedemisyenliği düşünen arkadaşların not ortalamalarını ve dil bilgilerini yüksek tutmalarıçok gerekli. Uluslararası İlişkiler dünyayı,toplumu,insanı,siyaseti,ekonomiyi,tarihi,kısaca yaşamı anlamaktır.
uluslararası ilişkiler 'in yeni talebelerine faydalı olacağını düşündüğüm bazı kitaplar:
uluslararası ilişkiler Bölümü Siyasi Tarih Dersi Okuma Listesi
19.yy Siyasi Tarihi ; fahir armaoğlu 20.yy Siyasi Tarihi ; fahir armaoğlu Siyasi tarih ; oral sander Diplomasi ; henry kissinger Dünya Tarihi ; McNeill En uzun yüzyıl ; ilber ortaylı Kara Kıta Avrupa ; Bilgi Üniversitesi Amerika ; SElçuk Arı-Okan Arslan Doğu Sorunu ; Yapı Kredi Yayınları Devrim Zamanları ; Ludger Kühnhardt 1.Dünya Savaşına Giden Yol ; Haluk Ulman Anka'nın Yükselişi ve Düşüşü ; Oral Sander Uluslararası politikada Ortadoğu ; Türel Yılmaz Ortadoğu Sİyasetinde Suriye ; Türel Yılmaz-Mehmet Şahin Barışa son veren barış ; David Fromkin büyük güçlerin yükseliş ve çöküşü; Paul Kennedy Avrupa Tarihinden Kesitler (1-2) ; Stephen Lee
[ Düzenlendi Cum Ağu 17 2007, 09:25ÖS ] ah merhamet!!! her türlü ihanetten daha zalimsin
merhaba arkadaşlar, sizlerden birşey rica edecektim.benim Türkiye'nin jeopolitik konumu ve bunun Türk-Kürt ilişkilerine yansıması üzerine ingilizce bilgiye ihtiyacım var.yardımcı olabilecek var mı?şimdiden ilginiz için teşekkür ederim...
Sevgili arkadaşlar öncelikle merhabalar... Benim bi ricam olacak kırım sorunu ve rusya hakkında detaylı bilgiye ihtiyacım var bana yardım edebilecek var mı aceba???
selam arkadaslar ben araıza yeni katıldım sol sütunda kredi kısmı ne demek oluyor bana açıklayabilir misiniz ya da öğrenebileceğim bir yer önerebilir misiniz simdiden sağolun
slm arkadaşlar.biz uluslararası ilişkilerci olarak disiplinini iyi okumalıyız ve kavramalıyız.sitemizdeki haberde israil başbakanı perez türkiyenin ab ye üyeliği ile ilgili bir açıklama yapmış bu konu hakkında görüşlerinizi bekliyorum
Elbette aramızda yeriniz var Dybom. Tekrar yeni kaydınızla aramıza hoş geldiniz.
Bu vesileyle tüm site sakinlerini selamlar, öğrenci arkadaşlarımıza derslerinde başarılar dileriz.
uiportal, uluslararası ilişkiler adına bilgi ve birikimin paylaşıldığı bir platform. Gerek okulla ilgili gerek literatürle ilgili ve gerekse dış politika gündemiyle ilgili her türlü bilgi ve düşünce forumlarımızda, makalelerimizde ve dokumanlarımızda paylaşılabilir.
Tüm üyelerimizi silkinmeye ve siteye aktif katılmaya davet ediyoruz. Çekinmeden ve kaygı duymadan yorum ve fikirlerini yazmaya çağırıyoruz.
Bir Uİ öğrencisini farklı kılan da dış gelişmeleri yorum ve muhakeme edebilme yeteneğidir. Beklenen ve yakışan da budur.
Selam... Arkadaşlar dış basında Türkiye'nin BM üyeliği hakkında çıkab haberlerle ilgili bilgi toplamam lazım yardımcı olabilecek olanlar varsa lütfen yardımcı olun.TEŞEKKÜRLER...
sevgılı for life egitimin ingilizce ise sadece bahsettıgın dersler degıl butun derslerını ozumsemeye calısarak oğrenmeyı basarırsan bu sana cok yardımcı olur. cunku kalıp ezberlemekle basa cıkamazsın ustelık bu kalıca da olmaz. basarılar dılıyorum...
bu mikro iktisat dersi ve uluslararası ilişkilere giriş dersi ne zormuş? ingilizce de ondan mı zor geliyor bana anlamadım. ingilizce olunca dersler iş epey zorlaşıyor. ingilzce sınavları sizler nasıl geçtiniz? kalıpları mı ezberlediniz yoksa :)